Friday, January 16, 2015

Качете се на планината, донесете дрвја и градете го храмот на Бога



Порака од свети Јован Шангајски и Сан Франциски чудотворец


       2ри Јули, 2014 навршуваат 20 год.од канонизацијата на Св. Јован. По повод овој јубилеј, ја објавуваме оваа статија која што е извадок од едно послание на Владика Јован до своето паство од Сан Франциско, Калифорнија. Додека се градеше Катедралниот храм во овој храм,се беа појавиле големи недоразбрања и проблеми. Истите дојдоа до степен да луѓето се поделат ба две групи и дојдат да суд. Така, зборовите на Владика Јован се релевантни денес како во тоа време кога тој ги напиша истите.

       Црквата е осветено место; свето место во кое благодатта Божја е присутна постојано. За време на осветувањето на Соломоновиот храм, славата на Бога, која што се појави во вид на облак, го исполни Домот на Господа. Ова се појави во старозаветниот храм. Колку само повеќе благодатта на Бога дејствува во Новозаветите храмови, во кои се дава вистинско очистување на гревовите, во кои ние се причестуваме константно со Телото и Крвта Христова и за време на литургијата Светиот Дух слегува долу и ги осветува предложените Свети Дарови и исто така на сите луѓе кои што се присутни. Вистина е дека секој може да се моли било каде и Господ ги слуша нашите молитви од секаде. Уште повеќе, многу е полесно за еден да се моли во црква каде што сè внатре не поттикнува да се молиме. Оттука е тоа дека нашите молитви одат до Бога и ја повикуваме да дојде Божјата милост врз нас.
Градењето на црква е жртва за Бога; изготвување парче земја за богослужење, донирање од оној кој што може, но најважно е да Му принесуваме од себе љубов, и лични трудови. Црквите била изградувани под различни околности: во време на радост и во време на жалост. Тие беа создадени како свеќи понудени од сите луѓе, кои што се издигнуваат на површината на нивната родна земја.
      Еднаш, Митрополитот на Киев, св. Петар посетил мал град во Москва и му рекол на принцот Јован Калита да изгради “дом на Мајката Божја.” Некои би рекле денес: “Која е користа од нова црква?” Дури и без оваа нова градба, и онака веќе има доволно цркви во Москва. Повеќето од нив беа изградени од татко му на Калита, праведниот принц св. Даниел, но принцот Јован, без двоумење почна со изградбата на Катедрална црква посветена на Успение на Пресвета Богородица. Храмот беше едвај завршен, кога Москва почна да се зајакнува и нејзините принцови се обединија заедно на руската земја.
      Црквите не Му се потребни на Бога, чијшто трон е небесата и чиешто подножје е земјата. Нам ни требаат црквите. Ние сме тие кои што имаме придобивка кога донираме за црквите. Освен тоа, Господ не ја прифаќа толку многу материјата која што е дадена толку колку што нашиот ентузијазам, одушевување и ревност. Христос го нагласи добриот прилог на вдовицата, укажувајќи дека таа пушти повеќе од останатите, зашто богатите пуштија од својот вишок, додека пак таа пушти сè што имаше, сета нејзина издршка. Нашите жртвувања, или откажувања од одредени работи, во името на Бога се прифатени од Самиот Бог. Нашите дарови духовно поминуваат до Божествениот ковчег, од каде што никој не може да ги затвори.
Ова е начинот на кој што стариот побожен руски народ го виде, и истиот ја даде последната лепта на “вујко Власиј” кој што одеше наоколу и собираше средства за градење на црква. На секоја божествената литургија, ктиторите [донаторите] на тој свет храм се спомнуваат.
     Со градењето на цркви, овде на земјата, ние си градиме за себе вечно живеалиште на небесата. Децениите ќе поминат, нашите тела ќе се распаднат и ништо нема да остане од нас, дури и од нашите коски. Меѓутоа нашите души ќе живеат вечно. Колку убаво ќе биде за оние кои што си имаат подготвено живеалиште во небесниот дом! Макар и доколку оние изградени цркви на земјата ќе бидат разурнати, името на градетелите и донаторите ќе бидат запишани во вечната Божествена Книга и молитвите кои што биле принесувани во тие цркви ќе бидат спомнувани постојано.
      Така вели Господ Саваот: “Преиспитајте ги своите патишта!” Качете се на планината, донесете дрвја и градете го храмот, и тоа ќе Ми биде угодно, па ќе се прославувам...
Јас сум со вас, вели Господ. (пророк Агеј, 1).





Преведено од англиски од списанието “Православен Живот”




10 comments:


  1. wondershare-filmora-crack-2 has just one of the absolute most in-depth and productive characteristics of making, changing in addition to videos that are editing. With this particular specific program,
    new crack

    ReplyDelete

  2. nch-photopad-image-editor-pro-crack is a comprehensive software that allows you to edit your photo in any format. The PhotoPad Image Editor software has a simple and easy-to-use graphical interface that allows you to work directly on your photos
    freeprokeys

    ReplyDelete
  3. Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
    Very helpful information specifically the last part �� I care for such info a lot.
    I was looking for this particular information for a long time.
    Thank you and best of luck.
    nod32 crack
    quicktime serial
    filmora 9 crack download without watermark
    bluebeam revu product key
    reflector license key mac
    Crack Like

    ReplyDelete
  4. I would like to join.
    communities where people can learn from others who share their interests and knowledge.
    Feel free to share your thoughts with us if you have any. It is so nice of you!
    fl studio crack
    nitro pro crack
    davinci resolve crack
    avast secureline crack

    ReplyDelete
  5. Excellent post! We will be linking to this great post on our site. Keep up the good writing. This is one of the best posts in the world I am very happy to you share this post was very impressive for the people.

    Train Sim World 2020 Crack
    red dead redemption 2 empress crack

    ReplyDelete
  6. This is really beneficial software for both you and me.
    No errors were detected during the audit.
    It's something you can take advantage of. I hope you find it nice.
    kindle drm removal crack
    ashampoo winoptimizer crack
    cyberduck crack
    ant download manager pro crack

    ReplyDelete
  7. O&O DiskRecovery crack


    Thank a lots, I’ve been exploring for info about this topic for a long time and yours is the most satisfactory.


    ReplyDelete